Bellingcats falska bildbevis kring nedskjutningen av MH-17 avslöjade

En grupp som kallar sig för AntiBellingcat har nyligen granskat Bellingcats s.k. bildbevis kring nedskjutningen av MH-17. I de studier som gruppen har genomfört har man kommit fram till att Eliot Higgins och hans Bellingcat-team har farit runt med grova osanningar i sina idoga försök att lägga skulden för den här tragedin på Ryssland.

Hittills har AntiBellingcat hunnit släppa två delar av sin detaljerade granskning. Den första delen av undersökningen avslöjade med all önskvärd tydlighet att Bellingcat hade förfalskat dokument, vittnesmål, foto- och videomaterial. 1 2

I den andra delen synades Bellingcats ”bildbevis” kring den ”försvunna siffran”.

I november 2014 publicerade Bellingcat en rapport som hette ”Den saknade siffran – Buk 3×2” (”The lost digit – Buk 3×2”) där man påstod att man hade funnit bevis för att den självgående avfyrningsinstallationen från ett Buk-system, från vilken det malaysiska Boeing-planet hade blivit nedskjutet, tillhörde den ryska 53:e luftvärnsmissilsbrigaden från Kursk-regionen. Bellingcat lyckades inte tyda den andra siffran i det tresiffriga fordonsnumret och kallade fordonet för ”Buk 3×2”. 3

Specialisterna från AntiBellingcat analyserade bilder från Buk-system tagna i juni 2014 i Belgorod-regionen i Ryssland under 53:e luftvärnsmissilsbrigadens förflyttning och Buk-installationen som fotograferades av tidningen Paris Match i närheten av Donetsk. 4

Bellingcats privatdeckare hade genomfört en till synes noggrann analys av Buk-installationernas hjulsystem, granskat plåtskadorna på sidorna av fordonen, kablarnas placering, färgfläckarna på larvfötternas sidoplåtar, typsnitt, sifferstorlekarna i sidonumren samt oljefläckarna ”över avgasrören”.

De hade dock missat en liten men mycket väsentlig detalj, som motbevisar hela deras teori om att det ryska Buk-fordonet från 53:e luftvärnsmissilsbrigaden med nummer ”3×2” och Buk-installationen på lastbilstrailern i Ukraina skulle vara ett och samma fordon!

Det bör påpekas att det finns flera olika varianter av Buk-system: 9K37 ”Buk”, 9K37M1 ”Buk-M1”, 9K37M1-2 ”Buk-M1-2”, som till det yttre påminner väldigt mycket om varandra. De har dock flera skillnader i sina konstruktioner, som en icke-specialist lätt kan missa.
buk9k37buk-9a310m1-2En av dessa skillnader är den nedfällbara plattan på fordonets vänstra sida, som man har satt dit för att göra det enklare för besättningen att hantera Buk-installationen. 5

Sådana plattor finns monterade på Buk-installationer tillverkade efter 1984. Tydligen kände teoretikerna från Bellingcat inte till det här när de gjorde sitt förfalskningsjobb.

På Buk-systemet från Belgorod-regionen i Ryssland ser man tydligt en sådan nedfällbar platta på vänster sida av fordonet.

På det ukrainska Buk-systemet, som Bellingcat hävdar skulle vara samma som det som fotograferades i Ryssland, saknas den nedfällbara plattan.

Oleg Mezjuev

En kommentar

  1. Ja det är otroligt vad det sägs mycket negativt om Ryssland – detta fantastiska land som har ett fantastiskt folk god mat och en kultur som överstiger mycket annat…. Det kvittar ju vad än Putin säger så förvrids detta till västs fördel det både ljugs och sägs dåliga kommentarer om Ryssland i stort sett hela tiden. Väst är otroligt rädda för Ryssland och särskilt USA vill ju absolut inte att Ryssland ska gå bättre ekonomiskt än dom då startar dom ett krig någonstans…… så det blir konflikter och oroligt. Angående att Ryssland rustar upp…. ska dom bara stå vid gränserna och vinka och bjuda in på en kopp kaffe eller ??
    Varje land har rätt till sin självständighet särskilt ett stort land som Ryssland.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s