Krims myndigheter tackade Kiev för matvarublockaden

Krims förste vice-premiärminister Michail Sjeremet tackade de ukrainska myndighetrna för matvarublockaden mot Krimhalvön. Det uttalandet gjorde han söndagen den 25 september 2016.

krimsblockadVi lyckades på kort tid omorientera vår affärsverksamhet till det ryska fastlandet, vi har dessutom börjat utveckla vårt jordbruk, vår produktion, som fick en flera gånger snabbare utveckling tack vare att de genomförde sin s.k. blockad”, – förtydligade han.

Sjeremet sa också att blockadens enda ”framgång” blev att Kiev lyckades förstöra jorbruket i Cherson-regionen. Det var nämligen därifrån som frukt och grönsaker normalt brukade levereras till säljmarknaderna på Krim.

Han kommenterade också den ukrainska marschen som hade genomförts dagen innan vid gränsen till Krimhalvön och menade att deltagarna ”degraderar i rask takt”:

Det är inte helt friska människor, vi tycker synd om dem, men jag kan inte ha någon förståelse för dem, eftersom jag är ingen läkare. De gläds, anordnar olika festhögtider. Jag tror att endast psykvården kan hjälpa dem. De gör festhögtider av tarvligheter, vilket är en degradering, dess sista fas”, – sa Sjeremet.

24 september genomförde ukrainska extremister från den i Ryssland förbjudna organisationen Det krimtatariska folkets Majlis [ry. Medzjlis] en s.k. krimtatarisk marsch under vilken de blockerade bilvägen till halvön. 150 personer deltog i detta evenemang som genomfördes på årsdagen av matvarublockaden mot Krim.

I september 2015 förklarade Majlis ledare Mustafa Dzjemilev, Refat Tjubarov och Lenur Isljamov att de inleder en matvarublockad mot Krim. Tillsammans med militanta aktivister ur den i Ryssland förbjudna gruppen Högra sektorn hindrade de lastbilar med ukrainska varor från att ta sin in till Krimhalvön.

Krim blev en del av Ryssland efter folkomröstningen 2014. Kiev vägrade erkänna folkomröstningens resultat och ser fortfarande halvön som ukrainskt territorium.

Oleg Mezjuev

Källa: http://rusnext.ru/news/1474794388

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s