HUR BLÅST FÅR MAN EGENTLIGEN VARA?

I och med Majdan i Kiev såg vi och förhoppningsvis resten av världen hur man genom en blodig statskupp tog makten från en demokratiskt vald president. Innan någon skall hoppa på mig och försöka banka in i mig att Janukovitj var korrupt och inte alls…, så tänker jag avbryta där och skriva att hur korrupt han än må har varit så var han visst vald i demokratisk ordning. Detta var val som övervakades noga och som godkändes av till och med USA.

De som hävdar att Janukovitj avsattes genom misstroendeförklaring har också fel. Fanns inget stöd för det enligt då gällande regler så vad som skedde i Kiev var inget annat än en olaglig, blodig och för alla demokratiförespråkare förkastlig kupp. Det dödades människor i samband med detta och trots att det gått över ett år råder det fortfarande tvivel om vilka som bär skulden för detta.


Vad man dock med säkerhet vet är att den efter kuppen av USA/EU valda regeringen jobbat ganska hårt för att förhindra en objektiv utredning. Man kan ju fundera en stund på vad det rimligtvis borde betyda. Samma sak är det med den fruktansvärda massakern i Odessa som ägde rum den 2 maj förra året. Inte heller när det gäller den händelsen har det genomförts någon utredning värd namnet. Man skyller däremot båda händelserna på Janukovitj och Ryssland.

Det är inte bara Porosjenko och hans närmsta i Kiev som pysslar med att mörklägga sanningen och ensidigt skylla på den störtade presidenten och Ryssland. USA gör det kanske mest av alla. EU med framför allt Baltikum, Polen och Sverige i täten är inte mycket sämre vad gäller hyckleriet. Varför begär inte väst en snabb och grundlig utredning av det som hände i verkligheten och inte bara genom en aning diffust formulerade fraser?

Både USA och EU skulle kunna sätta press på Kiev angående detta med ultimatum som skulle tvinga Kiev att agera. Men resultatet av en grundlig utredning skrämmer antagligen USA och EU lika mycket som det skrämmer Kiev. Någon annan slutsats är svår att dra baserat på det agerande som man visat upp.

PorosjenkoLöfven
Det som väst och Kiev gärna kallar ibland för annektering av Krim och ibland en invasion skedde som en följd av det våld som spreds i landet i samband med och efter Majdan. Ingen som följt Krim sedan Sovjetunionens fall fram till idag borde förvånas över deras vilja att bryta sig loss från Kiev. Det är långt ifrån första gången de tydligt uttrycker sin vilja om att inte vara en del av Ukraina.

Det är majoriteten som avgör och på Krim råder inget tvivel om vad de allra flesta vill. Sverige har reagerat oerhört starkt på vad som i media och på riksdagsnivå kallas annektering av ett annat lands territorium. I samband med händelserna på Krim sätter bland annat Sverige igång med att övervaka ukrainskt luftrum med flyg på begäran av Jatsenjuk och hans regering.

Denna övervakning som alltsedan dess pågått bedrivs inte enbart av Sverige men man bör ha den i åtanke. Förklarar en aning senare varför jag tycker den är intressant och inte bara felaktig. USA och EU inför sanktioner mot Ryssland och mot specifika ryska medborgare och personer på Krim. Man basunerar ut namnen på personerna i fråga och Sveriges Carl Bildt syns i vanlig ordning i media och förklarar hur nödvändiga dessa åtgärder är. Senare har man utökat dessa sanktioner och lagt till ytterligare namn i omgångar.

I denna vevan var det nog också som man kunde läsa en artikel i The Guardian om Carl Bildts twittervanor. Man skriver till och med att hans twitter (om att Janukovitj har blod på sina händer i samband med Majdan) eskalerade våldet. Utöver det har Sverige inte på något sätt genom våra politiker framfört att det föreligger några problem i att det förekommit vare sig en statskupp i Kiev eller att den efterföljande regeringen bestod av ett antal personer som bland annat var från det av EU fördömda fascistpartiet Svoboda.

UkrainskaNynazister
Sverige har varit pådrivande i Europarådet mot Ryssland och man har anklagat Ryssland för att kränka svenskt luftrum och territorialvatten. Man har kritiserat ryska lagar och man har inte ändrat hållning trots att man bytte regering förra hösten. Tvärtom har Sveriges hets mot Moskva ökat.

Man bör fråga sig varför ett land som Sverige inte ifrågasätter en blodig statskupp med fascistiska förtecken i Europa? Varför man inte fördömer en icke vald regering som består av ett antal fascister som man bara ett år tidigare var med och fördömde? Varför man inte fördömer att Kiev motarbetar grundliga utredningar om händelserna vid Majdan och i Odessa? Varför man inte fördömer en regering som använder sig av nazistiska paramilitära förband som bevisligen begår krigsbrott?

OdessaDödPerson
Varför man inte fördömer en regering vars krigsmakt systematiskt beskjuter civila mål urskiljningslöst? Varför man inte begär en oberoende och rättvis utredning av vad som orsakade att ett passagerarplan blev nedskjutet i Ukraina? Ett flygplan det varit oväntat tyst om från de så tvärsäkra regeringarna i väst. Det finns naturligtvis massor av fler händelser som är värda att ta upp i samband med Ukraina och västs agerande. Om hetsen mot Ryssland. Men jag varken kan inte och tänker inte lista allt.

Vad frågar sig Sverige istället? Jo man är helt chockade och otroligt irriterade över att Ryssland valt att portförbjuda inresa i Ryssland för åtta svenskar som på flera olika sätt bidragit till att svartmåla Ryssland under ganska lång tid. Margot Wallström, Carl Bildts arvtagerska, säger att hon tycker att Ryssland agerar på ett anmärkningsvärt sätt. Man kan fråga sig om Margot spelar teater eller faktiskt inte har någon kontakt med verkligheten. Angående dessa chockade och irriterade människornas reaktioner på Ryssland ställer jag mig frågan hur blåst får man egentligen vara?

Jake Kayzer, 30 maj 2015

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s