Ukrainska utrikesministeriets lögner om rysk invasion

Den 28 augusti 2014 publicerade det ukrainska utrikesministeriet en text på sin Facebook-sida med rubriken ”Ryska trupper invaderar Ukraina”:

Ryska trupper i Ukraina enligt ukrainska inrikesministeriet_001Man skrev bl.a.: ”Rysslands senaste handlingar visar tydligt att Moskva håller på att dra in Ukraina och hela världen i ett fullskaligt krig”.

Utrikesministeriets huvudbudskap var ”Ryska trupper finns nu förlagda i Ukraina”. Man försåg texten med länkar till andra källor samt två bilder, som av allt att döma skulle bevisa närvaron av ”ryska militärfordon i Ukraina”.

Här är de båda bilderna:

Ryska trupper i Ukraina enligt ukrainska inrikesministeriet_002Men vad är det för fotografier och var togs de?

En av fotografierna kunde hittas i en rysk artikel från den 12 juni 2013. Där talades det om att en rysk motoriserad skyttebrigad från Samara skulle få 160 nya pansarfordon av typen BTR-82AM:

Samara2013
Den andra bilden är ännu äldre – den togs redan i augusti 2008 och finns publicerad på Wikimedia:
Sydossetien2008Och den föreställer inte någon rysk stridsvagn, som åker runt på ”ukrainska gator”, utan en rysk T-72-stridsvagn under striderna i Sydossetien.

Så var det med den ukrainska ”bevisningen” om en s.k. ”rysk invasion i Ukraina” den gången. I brist på verkliga bevis var de tvungna att ta till rena lögner och fejkade bevis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s