Daesh hävdar att man har tillfångatagit en rysk FSB-officer

20 september 2016. Terroristorganisationen Daesh (tidigare IS) meddelar att man har tagit till fånga en person, som sägs vara en FSB-officer. Terroristernas ryskspråkiga mediekanal Furat offentliggjorde en videoinspelning med en person som kallar sig för Jevgenij Petrenko. Han påstås vara kapten och fristående medarbetare vid 2:a operativa FSB-sektionen i Moskva.

”Jevgenij Petrenko” säger inget om var han hade blivit tagen till fånga eller var han befinner sig nu. Han sade endast att han tillfångatogs av ”kalifatets säkerhetstjänst” under ett av sina uppdrag. I sitt videomeddelande ber han Rysslands president Vladimir Putin att göra ”allt som står i hans makt” för att få honom fri.

jevgenijpetrenkodaesh

Mannen i videon säger att han är mantalsskriven i staden Tsaritsyn i Moskva oblast, fast någon sådan stad inte ens existerar.

Denna video skiljer sig på flera sätt från andra propagandistiska Daesh-videor. I den ser man inga Daesh-soldater, som normalt brukar förekomma i sådana inspelningar. Mannen har också ett fastsytt märke på sig med texten ”Kafir” (otrogen), något som Daesh aldrig har använt tidigare. Daesh brukar normalt sett sätta på sina fångar orangefärgade dräkter och har aldrig haft några kepsar på deras huvuden.

Ryska FSB har ännu inte kommenterat den här videon.

I december 2015 spred Daesh en video som visade hur de avrättar ryssen Magomed Hasijev. Innan avrättningen berättade Hasijev att han hade blivit skickad till Syrien av FSB som hade sagt åt honom att informera dem om ryska medborgare som har anslutit sig till terroristerna. Uppgifterna om Hasijevs död bekräftades senare av Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov. Våren 2014 avrättade Daesh en ryss vid namn Sergej Gorbunov. Ryska utrikesministeriet förnekade dock den gången att en sådan person överhuvudtaget existerade.

Oleg Mezjuev

Källa: https://meduza.io/news/2016/09/20/islamskoe-gosudarstvo-ob-yavilo-o-plenenii-ofitsera-fsb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s