Relationerna mellan Ryssland och USA är de sämsta sedan Oktoberkriget, – Tjurkin

Relationerna mellan Ryssland och USA är de sämsta sedan Oktoberkriget (ry. ”Domedagskriget”) 1973. Det sade Rysslands FN-sändebud Vitalij Tjurkin i en intervju till Associated Press, som publicerades under lördagen den 15 oktober.

Enligt min uppfattning är den allmänna situationen för närvarande mycket dålig, förmodligen den sämsta sedan 1973”, – sade han.

usa-rysslandEnligt Tjurkin har en rad saker lett till denna sitiation.

Vi har en fundamental brist på respekt och brist på seriösa diskussioner [kring de politiska frågorna]”, – sade Tjurkin.

Han påpekade att USA och NATO har valt att bygga ut sitt säkerhetssystem ”på bekostnad av Ryssland”, genom att ta in de östeuropeiska länderna i försvarsalliansen.

Han kallade också NATO-toppmötet 2008 för ”den största provokationen”. Då beslutades det nämligen att Ukraina och Georgien skulle tillåtas bli NATO-medlemmar. Vändpunkten i relationerna blev, enligt Tjurkin, konflikten i Donbass, som var en följd av statskuppen i Ukraina.

Tjurkin påpekade att Moskva och Washington fortsätter att samarbeta på andra områden, ibland t.o.m. ”väldigt framgångsrikt”, trots flera allvarliga meningsskiljaktigheter som t.ex. konflikten i Syrien.

Som exempel på samarbete nämnde han FN-resolutionen kring Syrien som stöddes av både Ryssland och USA, samt uppgörelsen kring Irans kärnkraft.

På sistone har situationen kring Aleppo blivit extremt tillspetsad. USA anklagar Damaskus och Moskva för bombningar av civila och den beväpnade oppositionen. Ryssland och Syrien hävdar i sin tur att man attackerar enbart terroristerna och anklagar Washington för dess oförmåga att påverka de moderata rebellerna och för att USA har misslyckats med att särskilja på dem och terroristerna.

Oktoberkriget (ry. ”Domedagskriget”) var ett krig som utkämpades mellan Israel och en koalition bestående av flera arabländer. Kriget pågick mellan 6 och 25 oktober 1973. 24 oktober varnade Sovjetunionen Israel (som stöddes av USA) för allvarliga följder om inte krigshandlingarna upphörde. Efter det avslutades konflikten.

Oleg Mezjuev

Källa: http://rusvesna.su/news/1476559259

En kommentar

  1. Ja det är inte så konstigt att USA och Ryssland aldrig kommer överens för USA tycker ju att Ryssland måste sträcka ut handen väldigt långt till dom innan dom kan godta något beslut överhuvudtaget…. har dom aldrig hört talas om ”att mötas på halva vägen eller ”att ge och ta ?
    Nej just det dom ska ju bestämma hur hela världskartan ska ritas och var dom kan få ut så stora ekonomiska vinningar som möjligt. Det är faktiskt en fruktansvärd politik som dom tilllämpar och i stor utsträckning i politiskt svaga länder med svaga regeringar som låter sig styras av USA. Det är inte heller bara dessa regeringar som låter sig styras jag tror också att många av Europas länder har fallit offer för USA-s tyranni. Ryssland har en väldigt diplomatisk attityd till olika politiska situationer och vill gärna komma överens med dom flesta länder men om man ”inte ger så kan man inte ta” det gäller i verkliga livet också. Det är också helst självklart att om alla är emot en nation så rustar denna nation upp för den känner sig hotad vad ska man annars göra ….?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s