Litauen skickar 150 ton överbliven ammunition till Ukraina

Litauen har skänkt Kiev 150 ton ammunition som man inte längre har användning för. Det rör sig främst om patroner av kaliber 5.45 mm till automatvapnet Kalasjnikov, meddelar nyhetsbyrån Reuters.

Sedan Litauen gick över till NATO:s standarder använder man inte längre denna typ av ammunition, samtidigt som det kostar för mycket både att förvara och att förstöra den. I det läget tyckte Vilnius att det var billigast och enklast att bli av med den gamla ammunitionen genom att skänka den till Kiev.

Samtidigt är ammunitionsförråden i Ukraina fulla med gammal sovjetisk ammunition, bl.a. samma typ av Kalasjnikov-patroner (5.45 mm) som man nu får till skänks. Journalisterna ställer sig nu frågan vad den ukrainska armén kommer att göra med en så stor mängd extra ammunition. Vissa tror att den kommer att förbrukas i kriget mot Donbass.

Patroner

”Vi skickar ett budskap till Ukraina att det inte är ensamt. Litauen har konsekvent stött Ukraina i dess kamp för sin territoriella integritet och försvaret av sina värden och skulle vilja hjälpa till efter förmåga även i fortsättningen”, – sade den litauiske försvarsministern Juozas Olekas.

Den litauiska armén står för transporten av ammunitionen, medan den ukrainska sidan står för transportkostnaderna.

Det här är andra gången som Litauen skickar militär materiel till Ukraina. Tidigare har man skickat medicinsk utrustning för behandling av sårade samt vissa s.k. ”vapenelement”.

Ukraina har även tidigare tagit emot gammalt överblivet militärt skräp från andra länder. För inte så länge sedan skrev t.ex. Storbritannien och Kiev under ett kontrakt om att britterna skulle leverera 55 pansarbilar av typen ”Saxon” till Ukraina, fordon som tagits ur bruk i den brittiska armén. Detta samtidigt som Ukraina har moderna fabriker med kapacitet att själva tillverka liknande fordon.

Oleg Mezjuev

Källor:

http://www.reuters.com/article/us-lithuania-ukraine-idUSKCN1190F3

https://rg.ru/2016/09/04/litva-peredala-kievu-150-tonn-nenuzhnyh-boepripasov.html

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s