Ett uppvaknande: 53% av ukrainarna är emot ”ATO”

Majoriteten av ukrainarna föredrar en fredlig lösning på krisen i Donbass och ser helst att Minsköverenskommelsen följs. Dessutom är de flesta av dem emot den s.k. ”antiterroristiska operationen” (ATO) mot Lugansk och Donetsk.

Detta framkom i en opinionsundersökning som gjordes av det ukrainska företaget Research & Branding Group. Undersökningen genomfördes under perioden 7 till 15 juli i Ukrainas samtliga regioner, utom i Donetsk och Lugansk. 1795 personer deltog i utfrågningen.

ResearchBrandingGroup2016

Enligt de resultat som framkom i undersökningen föredrar de flesta av ukrainarna en kompromisslösning genom förhandlingar inom ramen för Minsköverenskommelsen (65%). 21% ser helst att situationen i Donbass löses med militärt våld.

Opinionsundersökningen visar också att Ukrainas befolkning inte stödjer den s.k. ”antiterroristiska operationen” mot Donetsk och Lugansk – 53% svarade att de var emot ATO.

”Resultaten är inte förvånande. Under flera månaders tid har vi sett en tendens till förändring kring situationen jämfört med tidigare år. Jag menar utvecklingen av situationen i Östra Ukraina. Om det var så att de flesta stödde en militär lösning på situationen i Donbass under 2014, så stödde 65% en fredlig lösning inom ramen av Minsköverenskommelserna i juli 2016. Situationen har ändrats stort. Och endast en femtedel av de utfrågade stödjer en militär lösning på frågan. Situationen har förändrats även när det gäller ukrainarnas stöd av den s.k. ATO.

Allt detta vittnar om en förändring till förmån för en fredlig lösning av denna uppgift”, – sade Research & Branding Groups sociolog Jevgenij Kopatko till tidningen Izvestija. ”Politiken gentemot landets östra delar leder inte till några resultat, och den militära varianten har fallerat. Makthavarna står inför nya risker, som bland annat kan leda till att krisen sprids till andra områden i Ukraina”.

Experten menar att de ukrainska myndigheterna inte kan förverkliga sina militära planer, p.g.a. att stödet för regimen har fallit kraftigt och eftersom Ukraina är i behov av en konsensus.

Oleg Mezjuev

Källa: http://izvestia.ru/news/629829

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s