FSB: Ukraina förberedde terrordåd på Krim, 3 inbrytningsförsök till halvön har avvärjts

Ryska säkerhetstjänsten FSB har idag publicerat ett officiellt uttalande efter att rykten börjat florera i samband med att extraordinära händelser skall ha inträffat på gränsen mellan Krim och Ukraina, händelser som har skapat oro på Krim och som har lett till att några vägspärrar på den ryska sidan har fått stängas ner.

CrimeaRoadRyska sidan meddelar att Ukraina förberedde terrordåd på Krimhalvön.

”Ryska federationens federala säkerhetstjänst har stoppat försök till genomförande av terrordåd i Republiken Krim, som hade förberetts av huvudstyrelsen för den ukrainska underrättelsetjänsten och som hade viktiga infrastrukturelement och livsviktiga objekt på halvön som mål.

Syftet med diversionen och terrordåden var att destabilisera den samhällspolitiska situationen i regionen under föreberedelserna till valen till de federala och regionala myndighetsorganen.

Efter genomförda operativa sökningsåtgärder natten mellan den 6:e och 7:e augusti 2016 i trakten av staden Armjansk i Republiken Krim lyckades man upptäcka en diversionsgrupp. Vid gripandet av terroristerna dödades en rysk FSB-medarbetare i en eldstrid. På stridsplatsen fann man 20 hemmagjorda spränganordningar med motsvarande 40 kg sprängkraft räknat i trotyl, ammunition och speciella detonatorer, infanteri- och magnetminor, samt granater och specialvapen, som brukas av specialenheterna inom de ukrainska väpnade styrkorna.

Genom vidtagna åtgärder på Krim har man lyckats likvidera ett agentnätverk tillhörande huvudstyrelsen för underrättelsletjänsten inom det ukrainska försvarsministeriet. Både ukrainska och ryska medborgare har gripits för medhjälp till förberedelse av terrordåd, vilka nu avger sina bekännelser och vittnesmål. En av organisatörerna till dessa terrodåd är Panov Jevgenij Aleksandrovitj, född 1977, från Zaporozjje oblast, anställd inom den ukrainska underrättelsetjänsten (GUR MO), som också greps och som nu håller på att lämna sina bekännelser och vittnesmål.

Natten till den 8:e augusti 2016 försökte specialenheter från den ukrainska underrättelsetjänsten genomföra ytterligare två inbrytningsförsök med sina subversiva terrorgrupper, men blev stoppade av enheterna från ryska FSB och några andra samverkande myndigheter. Försöken att ta sig in till Krim understöddes av massiv eldgivning från grannlandet samt av ukrainska arméns pansarfordon. En värnpliktig från det ryska försvarsministeriet dödades vid denna eldkontakt.

Efter de genomförda operativa sökningsarbetena och stridsinsatserna har utredningsenheten inom ryska UFSB för Krim och Sevastopol initierat ett brottsmål. Extra operativa åtgärder och utredning håller nu på att genomföras.

Extra säkerhetsåtgärder har vidtagits på platser där stora folkmassor vistas och på semesterorter och man har satt in extra bevakning kring livsviktiga infrastrukturobjekt. Gränsbevakningen vid den ukrainska gränsen har stärkts” – sägs det i FSB-meddelandet.

Övers. av Oleg Mezjuev

Källa: http://rusnext.ru/news/1470833999

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s