Kievs tal om fredsbevarande styrkor är ett försök att avleda uppmärksamheten från det faktum att Minsköverenskommelsen inte uppfylls

Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin betraktar Kievs idé om att skicka fredsbevarande FN-styrkor till Donbass som ett försök att avleda uppmärksamheten från Minsköverenskommelsen.

VitalijTjurkinOmFredsbevarandeStyrkor

Ukraina är sedan 1 januari 2016 icke-permanent medlem i FN:s säkerhetsråd, en plats landet kommer att ha i två år.

Den ukrainske FN-ambassadören Volodymyr Jeltjenko sade nyligen i direktsändning i den ukrainska 5:e kanalen att Kiev vill bjuda in representanter för de länder som sitter som fasta medlemmar i FN:s säkerhetsråd till Donbass.

Han har tidigare sagt att Ukraina har bjudit in en bedömningsgrupp från FN (en s.k. evaluation mission) för att den skall förbereda en fredsbevarande operation i Donbass.

”Vi betraktar allt tal om utplacering av någon sorts fredsbevarande FN-mission i östra Ukraina som ett försök att avleda uppmärksamheten från det faktum att Kiev inte har uppfyllt en rad nyckelpunkter i Minsköverenskommelsen från den 12 februari 2015”, – sägs det i den ryske FN-ambassadörens uttalande.

Vitalij Tjurkin underströk också att enligt Minsköverenskommelsen så har OSSE:s övervakningsmission (OSCE Special Monitoring Mission, SMM) fått i uppdrag att vara den internationella instans som skall följa och bevaka händelserna ”på marken” och att den missionen har ”alla nödvändiga instrument till sitt förfogande” som krävs för att genomföra det uppdraget.

Källa: http://rusvesna.su/news/1452276504

Oleg Mezjuev

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s