Ukrainska erövringar av byar i den s.k. ”gråa zonen” innebär hot om förnyade strider

4 december 2015. Erövringen av byarna Pavlopol och Pisjtjevik (vid Mariupol, Donetsk-regionen), som tidigare låg i den neutrala zonen, utgör ett hot mot fredsprocessen och kan leda till nya strider.

Det sade representanten vid Donetskrepublikens försvarsministerium Eduard Basurin under en presskonferens den 4 december.

”Igår rapporterade den militär-politiska ledningen att man hade tagit kontrollen över de fredliga byarna Pavlopol och Pisjtjevik i Mariupol-sektorn. Erövringen av dessa orter med bruk av våld utgör en grund som skulle kunna leda till att stridshandlingarna återupptas”, – sade Basurin.

RegnumBasurinPavlopol

Basurin påminde också att byarna Sjirokino, Vinogradnoje, Pavlopol, Pisjtjevik och Gnutovo inte kontrollerades av den ukrainska armén vid tidpunkten då Minsköverenskommelsen skrevs under, utan låg i en buffertzon utom den ukrainska sidans kontroll i den s.k. ”gråa zonen”.

Enligt Basurin har Ukraina därmed öppet brutit mot Minsköverenskommelsen.

”Vi uppmanar stater som står som garanter för fred, Frankrike, Tyskland och Ryssland, samt även OSSE-missionen, att de ser till att Ukraina följer sina åtaganden och upphör med sin aggression mot det fredliga Donbass. Endast genom samlad front och med gemensamma handlingar som syftar till en fredlig lösning i Donbass kommer vi att kunna uppnå fred i vårt land”, – menade Basurin.

Den 3 december hade talesmannen vid de ukrainska styrkornas militärhögkvarter Vladislav Voloshin meddelat att den ukrainska armén hade återtagit kontrollen över byarna Pavlopol och Pisjtjevik i trakten av Mariupol.

”Byarna Pavlopol och Pisjtjevik var nästan en ”grå zon”. Nu är de helt under den ukrainska statens kontroll. Där kommer vi att återupprätta alla sociala kommunikationer för invånarna. Livet kommer att bli bättre, eftersom staten återkommer dit. Från och med nu kommer den ukrainska posten att fungera. Lag och ordning kommer att upprätthållas av polisens representanter, som tidigare saknades här. Från och med nu kommer det inte att finnas någon ”grå zon” mer”, – försäkrade Voloshin.

Redan den 25 november hade Pavel Zjeribovskij, den ukrainska sidans representant i de Kiev-kontrollerade delarna av Donetsk-regionen, sagt att man ämnade flytta vägspärren i Gnutovo till Pisjtjevik-Pavlopol.

Källor:

http://regnum.ru/news/polit/2028396.html

http://www.unian.net/war/1201449-pavlopol-i-pischevik-iz-seroy-zonyi-pereshli-pod-kontrol-ukrainyi-genshtab.html

Oleg Mezjuev

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s