Putin kan på lagliga grunder beröva Turkiet 30% av dess territorium

Turkiet sluter en allt tätare ring kring Syrien och efter att ha försäkrat sig om USA:s stöd vågar man nu göra utfall gentemot Ryssland. Enligt obekräftade uppgifter, som man bör förhålla sig till med försiktighet, meddelar anonyma källor: ”Ryssland tänker säga upp fredsavtalen i Kars och Moskva, vilket skulle kunna resultera i att Turkiet förlorar 30% av sitt territorium”.

TurkeyRussiaArmenia

Fredsavtalet i Moskva (1921) är ett ryskt-turkiskt avtal om ”vänskap och brödraskap”, som skrevs under den 21 mars 1921 i Moskva mellan Stora nationalförsamlingens regering i Turkiet och RSFSR:s regering. Enligt avtalet tillföll de armeniska städerna Kars och Ardagan Turkiet. Även berget Ararat hamnade på turkiskt territorium.

Avtalet förlängs av Ryssland vart 25:e år och det börjar snart bli dags att återigen förnya det, vilket Ryssland kan låta bli att göra på fullt lagliga grunder. I ett sådant fall kommer Turkiet att bli tvunget att återlämna enorma områden.

Putin kan på fullt legitima grunder beröva Turkiet 30% av dess territorium.

Det bör påpekas att dessa turkiska områden är än idag obefolkade efter folkmordet på armenierna 1853-1923, eftersom Turkiet har alltid räknat med möjligheten att dessa sedan början av förra århundradet ockuperade områden kan komma att återlämnas. Man har därför inte investerat någonting i dem, vilket har lett till att där saknas modern infrastruktur.

Anatolij Tarasov, Vesti.lv

Källa: http://novorus.info/news/analytics/42947-putin-mozhet-lishit-turciyu-30-ee-territoriy.html

Översättning: Oleg Mezjuev

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s