”Attacken mot Ukraina”: ny italiensk bok om Majdankuppen

Det har nyligen kommit ut en ny bok i Italien, som handlar om statskuppen i Ukraina. Utgivarna Sandro Teti och Maurizio Carta har försökt att samla in åsikter från flera olika personer, vilket har lett till att boken har fått flera olika medförfattare, däribland kända journalister och politiker. Resultatet blev en antologi, som objektivt och steg för steg belyser det som utspelade sig på Majdan.

Antologin heter ”Attacco all’Ucraina” (sv. ”Attacken mot Ukraina”) och har publicerats av förlaget ”Sandro Teti”.1 Boken, vars syfte är att slå sönder italienarnas stereotyper kring de ukrainska händelserna, har redan presenterats på bokmässan i Turin och finns numera att köpa i de större bokhandlarna runtom i Italien.

De ansvariga utgivarna Sandro Teti och Maurizio Carta säger att de var upprörda över alla förvrängningar av fakta om Ukrainakrisen, vilket gjorde att de beslutade sig för att ge ut ett seriöst samlingsverk i ämnet. Boken innehåller artiklar om Kievrus (Kievriket), Ukrainas ekonomi, om vilka som låg bakom statskuppen i landet i februari 2014, vilka som organiserade Majdan och om den roll som ledarna i EU och USA spelade i det hela när de drev in Ukraina i ett blodigt inbördeskrig.

Sandro Teti har valt ut artiklar från kända författare som kommer från flera olika politiska rörelser. Bland dem finns politiker, statsvetare och journalister. Boken är objektiv och kan inte kritiseras för att vara tendentiös.

Bland författarna återfinns namn som Lucio Carracciolo (chefen för det geopolitiska magasinet ”Limes”), Carlo Freccero (ledaren för ”Demokratiska partiet” och tidigare chef för TV-kanalen RAI 2), Franco Cardini (historiker), Stefano Bruni Galli (professor i historia och politiska doktriner vid universitetet i Milano), Paolo Calzini (adjungerad professor i europeiska studier vid John Hopkins University), Giulietto Chiesa (journalist) och flera andra.

Giulietto Chiesa sysslar professionellt med frågor som handlar om demokratins utveckling i Ryssland. Han har också studerat de f.d. sovjetrepublikernas historia och har bland annat skrivit om Lettland. Han följer händelserna i Ukraina i stort sett dagligen och har en bestämd uppfattning om vad som har hänt där.

”Det var en statskupp som organiserades av Ukrainas säkerhetstjänst under ledning av den amerikanska säkerhetstjänsten och CIA. Jag tycker synd om ukrainarna, de var missnöjda med sin situation och deras missnöje utnyttjades helt enkelt.

Jag ser mer oro på det som nu sker i Ukraina. Det går att nå en fredlig lösning om man håller sig till Minskavtalet, men situationen är ytterst instabil. Ukrainska politiker följer inte överenskommelserna. Dessutom finns det där både legosoldater och nazister”,2 – säger Giulietto Chiesa.

Boken vänder sig till den breda allmänheten, men utgivarna hoppas också på att den kommer att öppna upp ögonen på de italienska politikerna. Ukrainas moderna historia utgör en vit fläck för de flesta italienare, det är få som känner till vad som verkligen händer därborta. Och det gäller inte bara vanliga människor, utan även den italienska eliten.

Oleg Mezjuev

Referenser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s