Skjut inte på pianisten!

Ukrainska föreningar i Sverige vill att pianisten Valentina Lisitsas framträdande i De Geerhallen den 29 oktober ska ställas in.

Tord Björk, redaktör för Ukrainabulletinen, och Goran Brankovic, Anti-Euromaidan Sweden, anser att det är ett hot mot yttrandefriheten.

ValentinaLisitsa

Många ukrainska organisationer söker nu hindra yttrandefriheten genom att få en konsert 29 oktober i Norrköping med ukrainskfödda pianisten Valentina Lisitsa inställd. Det är andra gången ukrainska organisationer går till angrepp mot yttrandefriheten i Sverige. Det första riktades mot en fotoutställning i Malmö, Helsingborg och Göteborg i år om Odessamassakern där 42 personer brändes inne.

Metoden som används är densamma. Arrangörerna och andra inblandade får många ebrev och påstötningar från grupper som vill hindra att åsikter om Ukrainakonflikten som de inte gillar får en plattform. I bägge fallen ingår angreppen på yttrandefriheten i internationella kampanjer som drivs av de som stödjer presidenten Porosjenko.

Porosjenko valde förra året att vägra varje dialog, kalla oppositionen i Östra Ukraina terrorister och starta ett krig mot dem. På liknande sätt agerar de som stödjer honom i Sverige. När ukrainare bjöds in till dialog om Odessautställningen ville de inte. När ett av offren för mordbranden i Odessa ställt samman bilder och text om händelsen menade 8 ukrainska organisationer att det var kränkande och samma sak som att stödja en terroristsympatisör. De krävde ”att ABF omedelbart ställer in evenemanget”. Man hotade med stämning och hjälp från Ukrainas ambassad. ABF i Malmö och Göteborg lydde och i Helsingborg stoppade kommunen utställningen på biblioteket.

När nu ukrainska organisationerna försöker upprepa kraven mot kommuner och arrangörer att ställa in arrangemang de inte gillar går argumentationen igen. Andriy Kachur från Unga ukrainare i Sverige menar att pianisten Lisitsa uttrycker sig kränkande om ukrainare. På Twitter har hon publicerat karikatyrer av ukrainska ledare och fört fram stark kritik mot vad hon ser som ett fascistiskt nytt styre i Ukraina.

Kachur ger sitt stöd för Ukraina insvept i den fascistiska milisen UPA:s svartröda flagga, en organisation som massmördade judar, polacker och ryssar under andra världskriget vilket forskaren Anders Rudling dokumenterat väl.

De ukrainska organisationernas kritik saknar alla proportioner.

Vi kräver av svenska kommuner och folkbildningsorganisationer att de inte ger efter för de ukrainska organisationernas återkommande försök att föra över den aggressiva polarisering de står för i Ukrainakonflikten till Sverige genom att sätta munkavle på för dem misshaglig opinion. Tänk på det gamla ordspråket “Skjut inte på pianisten”. I Sverige bör vi stå för att musik ska kunna framföras och utställningar visas utan hot för att hindra yttrandefriheten.

Tord Björk
redaktör för Ukrainabulletinen

Goran Brankovic
Anti-Euromaidan Sweden

Källa: http://www.nt.se/kultur-noje/skjut-inte-pa-pianisten-12180904.aspx

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s