Varifrån avfyrades missilen?

KartaSLDär den röda pilen sitter (Zarosjtjenskoje) fanns ukrainska BUK-missiler. Staden Snizhne (Snezjnoje) till höger, 20 km längre österut kontrollerades av rebeller.

Den nederländska haverikommissionens rapport har under det gångna dygnet kommenterats av reportrar som Bert Sundström (SVT) och Ingemar Nevéus (DN) som redan tidigare bundit upp sig för att Ryssland – so oder so – är skyldigt.

Som vargen sa till haren i Krylovs fabel: ”Du är skyldig redan genom att jag vill äta upp dig”.

Nevéus antyder i DN att Ryssland är skyldigt för missilen var ”rysktillverkad”. Verkligen övertygande bevisning!

Dessutom påstår han det bevisat att missilen avfyrades från rebellkontrollerat territorium (vilket med Krylovs logik naturligtvis gör Ryssland skyldigt).

Kommissionen uttalar sig inte om det. Den anger ett 320 kvadratkilometer stort område som trolig uppskjutningsplats, men analyserar inte närmare skuldfrågan. I området fanns såväl rebell- som ukrainska regeringsstyrkor.

Ukraina pekar ut den rebellkontrollerade staden Snezjnoje, men den versionen köper inte kommissionen utan anger ett mycket vidare område än officiella ukrainska beräkningar.

Företaget Almaz-Antej, som tillverkat missilerna, lade redan i juli fram en rapport (http://tass.ru/boeing-presentation/vvedenie/) där man visar skillnaderna mot den nederländska kommissionen.

Dels har kommissionen angett en modernare typ av Buk som innehåller H-formade fragment, som inte påträffades bland vrakdelarna. Missilen var av äldre typ, som tagits ur bruk i Ryssland, men fortfarande ingår i Ukrainas arsenal.

Dels har kommissionen felaktigt utgått från att missilen sköts upp parallellt med planets kurs. Företaget visar att den missilkursen var vinkelrät mot planets kurs, vilket förflyttar trolig uppskjutningsplats västerut mot byn Zarosjtjenskoje, där ukrainska regeringsstyrkor hade BUK-missiler.

Det är alltså ännu en öppen fråga vem som avfyrade missilen. Men Vita huset – och svenska media – har för länge sedan avkunnat sin dom.

Varför ger svenska massmedia inte en korrekt framställning av utredningen och kritiken av Ukrainas luftfartsmyndigheter?

Stefan Lindgren (Källa)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s