Statskuppen i Kiev födde nuvarande regimen

Tack Mats Marcusson för ditt inlägg i BTL den 9 oktober angående konflikten i Ukraina.

Regimen i Kiev är resultat av en USA-dirigerad statskupp. Biträdande utrikesminister Nuland uppgav att USA satsat 5 miljarder för att främja sina intressen i Ukraina. Minns det inspelade samtalet mellan Nuland och USA:s ambassadör i Kiev där han mottar instruktioner om exakt vilka som ska sitta i Ukrainas regering.

ParlamentetLäget efter uppgörelsen 21 februari 2014 utnyttjades av fascistiska stöttrupper på Maidan till att fördriva det folkvalda styret. Parlamentet intogs, talmannen misshandlades, ledamöter hotades med ståndsrätt om de inte böjde sig. Presidenten tvingades fly under beskjutning. Så visst var det en statskupp. Riksrättsomröstningen gav inte kuppmakarna tillräckligt med röster för att i efterhand legitimera maktövertagandet.

Valen i Ukraina föregicks av regimstödd terror. Parlamentariker och kandidater hindrades med våld att tala, fick sina hem nedbrända och tvingades avstå sina kandidaturer. Största partiet Regionernas partis kontor brändes ned och rysktalande och minoriteter attackerades. I Odessa skedde en pogrom i Fackföreningarnas hus. Är det rätt att under dessa omständigheter kalla valen demokratiska?

Inga extremister kom in, enligt Marcusson. Jarosh, ledare för fascistiska Högersektorn, är oberoende ledamot av Radan. Porosjenko, som inte anser att barnen i Donbass ska gå i skolan utan sitta i källare och huka i skydd mot bomberna, är president. Jatsenjuk, som kallar de rysktalande för icke-människor, blev premiärminister. Timosjenko tycker att ryssar ska atombombas.

Att OSSE påträffat ryska vapen och en rysk underrättelseofficer betyder inte att Ryssland invaderat och ockuperat Donbass. Nato-befälhavare Breedlove talade om rysk invasion då Minskprocessen var i ett känsligt skede men blev motsagd av såväl Tysklands utrikesminister Steinmeier som OSSE. Juntans egen stabschef Musjenko har i tv förklarat att Ukraina inte slagits mot rysk trupp.

Ryska vapen finns på båda sidor. Folkmilisen i Donbass har tagit vapen i strid. Den har besegrat Kievs trupper inte minst tack vare det moraliska övertaget att kämpa för hem och härd mot en angripare. Juntans soldater har deserterat.

Slutligen: Marcusson nämner tv-journalisten Mustafa Najem. Hans kanal fick före Maidan 400 000 hryvnias från USA:s ambassad i Kiev. Oberoende? Knappast.

Ulf Bjerén (Källa)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s