Syriska regeringsarmén avancerar med stöd av ryskt flyg

Syriska regeringsarmén har återtagit förlorade områden med hjälp av ryskt flygunderstöd.

SyriaOffensiveHamaDamaskus, 7 oktober. Den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua rapporterar att de syriska regeringstrupperna har återtagit ett 70 km stort rebellkontrollerat område i de centrala delarna av Hama-provinsen. Den syriska markoffensiven, som inleddes under onsdagen, fick eldunderstöd från ryska jetplan.

50 km av det återtagna området kontrollerades av gruppen ”Jaish al-Fateh” (eller den s.k. ”Erövringsarmén”), som är en allians bestående av flera jihadistiska grupperingar, framför allt Nusra-fronten som har nära band till al-Qaida, rapporterar nyhetsbyrån. Resterande 20 km av det återtagna området kontrollerades av andra rebellgrupper.

Tidigare under dagen rapporterade en syrisk militärkälla till Xinhua att den syriska regeringsarmén hade inlett en markoffensiv mot rebellkontrollerade fästen på landsbygden i Hama-provinsen, en offensiv som understöddes av ryskt flyg och det syriska flygvapnet.

Slaget vid Hama är den första breda offensiven som den syriska regeringsarmén genomför med direkt ryskt flygunderstöd.

Armén hoppas kunna etablera full kontroll över vägen mellan Hama och de centrala delarna av Homs-provinsen. Detta skall ske med hjälp av ryska flyganfall mot rebellerna.

Den storskaliga offensiven syftar till att separera landsbygden i Hama-provinsen från Idlib-provinsens nordvästra landsbygd, som till stora delar kontrolleras av ”Jaish al-Fateh”.

Ryska stridsflygplan genomförde under onsdagen flera flyganfall runtom i Syrien riktade mot rebellernas ställningar. Detta är första gången som Ryssland på ett direkt sätt deltar i kriget mot terroristgrupperna i Syrien.

Damaskus har bekräftat att ryska flyganfall har genomförts på begäran av den syriske presidenten Bashar al-Assad, rapporterar den syriska nyhetsbyrån SANA.

Moskva ökade nyligen sitt stöd till den syriska armén, och de ryska officiella representanterna har lovat Damaskus mer av den hjälpen, inklusive fler specialister.

Ryssland säger att den ökade hjälpen syftar till att bekämpa terrorismen, vilket ska ske i enlighet med internationell rätt.

Källor:

http://news.xinhuanet.com/english/2015-10/08/c_134690203.htm

http://rusnext.ru/news/1444312920

Textöversättning: Oleg Mezjuev

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s