”Buk”-splitter hittat i Boeing-offrens kroppar

Specialisterna från den internationella utredningsgruppen kring Boeing-katastrofen har funnit splitter från en raket av typen ”Buk” i kropparna på de omkomna. Det meddelar den holländska internetsajten NOS (nos.nl) med hänvisning till Vasyl Vovk, den tidigare ledaren för det ukrainska expertteamet.

MH17_Buk_splitterEnligt Vovk har man i kropparna på de omkomna funnit både delar från flygplanet och framgment från den raket, som av allt att döma var en ”Buk”-raket. De hittade splitterdelarna har överlämnats till experter för analys.

Den internationella utredningsgruppen bekräftar att Vasyl Vovk fram tills nyligen har varit medlem i deras team. De säger dock att hans uppgifer inte är helt korrekta. Specialisterna säger att enligt deras huvudversion så sköts planet ner av en ”Buk”-raket, men att de inte utesluter andra scenarier.

Det har tidigare förekommit olika uppgifter i massmedia om att Ryssland skulle vara skyldigt till den här katastrofen. Dock har man inte kunnat presentera några bevis för de påståendena. Utredningen fortsätter, man har ännu inte plockat upp alla vrakdelar från MH17 och inte heller funnit alla kroppar.

Det bör påpekas att den ukrainska armén fortfarande använder ”Buk”-raketer av sovjetisk modell. Att man nu har hittat ”Buk”-splitter ändrar ingenting i själva utredningen.

Källor:

http://nos.nl/artikel/2061595-buk-deeltjes-in-lichamen-slachtoffers-mh17.html

http://www.nltimes.nl/2015/10/07/report-buk-missile-fragments-found-in-bodies-of-mh17-victims/

http://lifenews.ru/news/163374

Oleg Mezjuev

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s