Tillbakadragandet av vapen i Luganskrepubliken inleds den 3 oktober

Den 3 oktober inleder Folkrepubliken Lugansk (FRL) tillbakadragandet av sina vapen från kontaktlinjen meddelade idag folkmilisens stabschef Sergej Kozlov.

Vapnen kommer att dras tillbaka i två etapper, mellan 3 och 17 oktober och sedan mellan 18 oktober och 10 november.

Kozlov påminde om att vapnen kommer att dras tillbaka 15 km från kontaktlinjen i enlighet med vad man har kommit överens om.

KozlovFRLTillbakadragandeHan sade också att FRL drar bort sina vapen från kontaktlinjen, som fastställdes den 18 september 2014, medan den ukrainska sidan drar bort sina vapen från den nuvarande kontaktlinjen. Det skulle betyda att avståndet mellan de stridande parterna på vissa frontavsnitt kommer att vara större än 30 km.

Kozlov sade att de här åtgärderna utgör den avslutande fasen kring förverkligandet av Minsk-överenskommelserna vilket kommer att möjliggöra fredlig samexistens och medborgarnas säkerhet.

Stabschefen underströk att folkmilisen i FRL är fast besluten att till punkt och pricka uppfylla alla överenskommelser som man har gått med på.

30 september skrev ledaren för Folkrepubliken Lugansk, Igor Plotnitskij, under ett tillägg med åtgärder som syftar till att Minsköverenskommelserna från den 12 februari 2015 uppfylls när det gäller att dra tillbaka stridsvagnar samt artilleripjäser med kaliber mellan 100 och upp till 120 mm.1

Samtidigt rapporterade idag Donetskrepublikens (FRD) talesman Eduard Basurin att den ukrainska sidan har intensifierat sina beskjutningar av byarna kring Donetsk. Trots överenskommelserna om att dra tillbaka sina vapen har den ukrainska sidan brutit mot vapenvilan inte mindre än 19 gånger under det senaste dygnet. Bl.a. har de beskjutit byn Staromichajlovka med granatkastare.2

Oleg Mezjuev

Referenser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s