Kuppmakerskan Victoria Nuland

Victoria Nuland känner de flesta som engagerat sig i Ukrainakrisen till. Kommentaren ”Fuck the EU!” är vad de flesta kommer ihåg av henne. Man brukar säga det där med en smått ironisk underton. Men vad är hon egentligen?

Victoria Nuland tog examen 1983 efter att ha avslutat sina studier på Brown University i Providence, Rhode Island där hon studerat rysk litteratur och statsvetenskap med mera. Under den tid som Bill Clinton var president i USA var Victoria Nuland stabschef hos vice utrikesminister Strobe Talbott innan hon blev något som jag inte riktigt vet hur jag skall översätta det till svenska, men som på engelska i alla fall kallades ”deputy director for former Soviet Union affairs”.

Victoria Nuland var också utrikespolitisk rådgivare åt Dick Cheney och sedermera även USA:s ambassadör i NATO. Hon har varit särskilt sändebud för USA:s konventionella styrkor i Europa och utrikesdepartementets talesperson. I maj 2013 blev hon något som på engelska heter ”Assistant secretary of state for European and Eurasian affairs”.

Nuland_cakes

Under vintern 2013 såg man Victoria Nuland dela ut kakor och bullar till demonstranterna i Kiev. Hennes engagemang i Ukraina var påtagligt och då förstod man att det som skedde i Kiev inte enbart var en spontan reaktion av människor som var missnöjda med den dåvarande regeringens beslut. Där USA är med och rör om i grytan, och det är nästan över hela världen, är det alltid jävelskap på gång.

Den 28 januari 2014 ägde ett telefonsamtal rum mellan Victoria Nuland och USA:s dåvarande ambassadör i Kiev där de båda diskuterade vilka personer som skulle ingå i en regering i Ukraina baserat på hur de såg på de olika oppositionspolitikerna i landet. De planerade med andra ord ett regimskifte. Det var också i det samtalet som Nuland sa ”Fuck the EU!”. Med andra ord hade enligt Nuland inte Europa något att göra med hur Ukraina skulle utvecklas. Detta var alltså en helt amerikansk affär.

Nuland_Pyatt

Det kom också ett regimskifte i Ukraina. Man struntade blankt i att man hade en enig regering och opposition i Ukraina då man beslutade att hålla ett val i förtid. En civiliserad och för minst tre EU-länder godtagbar lösning på krisen. Vladimir Putin och Barack Obama talade med varandra i telefon och allt såg ut att lugna ned sig. Men det dög inte. En våldsam och blodig statskupp genomfördes med nazister som spjutspets. Scener utspelade sig i Kiev och på andra håll i Ukraina som närmast påminde om Tyskland under 30-40 talet.

Den legitime presidenten störtades och en efterkommande regering sattes ihop. Märk väl att denna efterkommande regering inte valdes av folket i någon demokratisk process utan sattes ihop näst intill exakt på det sätt som Victoria Nuland och USA:s ambassadör i Kiev förutbestämt i det där tidigare nämnda telefonsamtalet. Flera ministerposter gavs åt fascister och nynazister.

Hemska scener utspelade sig under kuppen. Folk mördades av krypskyttar i Kiev och genast lades skulden på den störtade presidenten och hans säkerhetsstyrkor. Sedermera har det visat sig att en konversation mellan personer inom den säkerhetsstyrkan under själva händelsen ifrågasätter vilka som skjuter på obeväpnade civila eftersom de själva inte gör det. Enligt en utredning som gjorts av tysk TV så kom skott även från byggnader som kontrollerades helt av demonstranterna. Det som man såg i Kiev är ett tillvägagångssätt som man har sett förr på andra håll där USA varit missnöjt med en sittande regering. Någon ordentlig utredning av skjutningarna har aldrig gjorts. Det om inte annat säger väldigt mycket om den händelsen.

Victoria Nuland är gift med Robert Kagan. Han är bland mycket annat en utrikespolitisk kommentator, men även en av de som 1997 grundade en ”think tank” som kallades ”PNAC-Project for the New American Century”. Denna tankesmedja hade som mål att USA skulle leda världen. De framhöll att USA som världsledare är bra för både USA och världen i stort. Några av de som hade starka band till PNAC var Donald Rumsfeld, Paul Wolfowitz, Dick Cheney m.fl.

PNAC lobbade bland annat väldigt hårt för ett regimskifte i Irak. Man jobbade också hårt för att man skulle göra om och rusta upp USA:s krigsmakt. Man lobbade för att man skulle fortsätta vara ledande inom kärnvapensektorn och att USA återigen skulle basera militära styrkor i Asien och i sydöstra Europa.

Man skulle helt enkelt dominera världen på alla plan. År 2006 avslutade man PNAC eftersom man ansåg att USA då tagit till sig det man propagerat för och därför hade tankesmedjan tjänat sitt syfte.

Det är något att tänka på. Det var med andra ord allmänt vedertaget i Washington att USA skulle leda världen på alla plan. Det är inget att ta lätt på. 2009 var Robert Kagan med och grundade tankesmedjan ”FPI- Foreign Policy Initiative”. Så hans arbete går tyvärr vidare.

Kagans fru, Victoria Nuland, har blod på sina händer. Hon är en av de som ligger bakom kuppen i Kiev. Och då även kriget i Donbass. Hon bör ställas till svars för det hon har orsakat. Men likt Bush, Rumsfeld, Cheney och andra brottslingar med säte i Washington under sin tid som aktivt kriminella kommer också hon att gå fri. Det är så det ser ut i den västerländska demokratiska och fria världen, där allas lika värde och mänskliga rättigheter ses som en självklarhet.

Jake Kayzer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s