Nytt krig görs i ordning för Ryssland. Kievs plan är ett ”återställa Moldovas territoriella integritet”.

08.06.2015 – 14:49. Nytt krig görs i ordning för Ryssland. Kievs plan är ett ”återställa Moldovas territoriella integritet”.

Det vi varnade om för omkring 10 månader sedan har nu blivit verklighet: efter att ha kört med vapenskrammel utanför Transnistriens gräns förra sommaren, har Kiev börjat förbereda sig inför en operation mot Dnestriska moldaviska republiken (även känd som Transnistrien).

Det innebär att man i praktiken bjuder in Ryssland till krig. Och om Ryska federationens väpnade styrkor hittills lyckats undvika att bli indragna i direkta strider i Ukraina, så kommer ett försök att undvika strid denna gång att leda till ett automatiskt nederlag med fatala följder.

Transnistrien
Saakasjvili skrider till verket

Den nyutnämnde guvernören för Odessa-regionen den kriminelle f.d. presidenten Michail Saakasjvili har tagit en rad beslut gällande personalfrågor. Pjotr Porosjenko har hörsammat Saakasjvilis begäran om att avskeda fem distriktschefer i Odessa-regionen. De som blev av med sina poster är bl.a. cheferna för Beljajevskij- och Frunzenskij-distrikten, områden som gränsar till Transnistrien. Den nye guvernören önskar dock byta ut alla distriktschefer och hämta in nya från runtom i Ukraina. I hans planer ingår också en grundlig rensning inom poliskåren (SBU:s personal är redan bortsopad sedan tidigare) samt ”beslutsamma åtgärder för att bringa ordning”, åtgärder som inget kan hindra.

Självklart presenteras alla beslut med pompa och ståt samt med försäkringar om att man bekämpar korruptionen. I själva verket vill man med dessa omflyttningar försöka skaffa sig hårdare kontroll över distrikten och samtidigt försöka störa de etablerade förbindelserna mellan regionens distrikt och de intilliggande gränsområden i Moldova och Transnistrien.

Det är intressant att notera vad Saakasjvilis föregångare på posten som Odessa-regionens guvernör, Igor Palitsa (representant för Igor Kolomojskijs ”Privat”-grupp) sade i en intervju i ukrainsk press där han delade med sig av sina åsikter om sin efterträdare. Palitsa underströk att Saakasjvili ”har givit bort Abchazien och Ossetien, och jag skulle inte vilja att något sådant skulle hända i Odessa och Odessa-regionen”. Igor Palitsa anser att Saakasjvili i sin nuvarande roll som Odessas guvernör ”eskalerar situationen väldigt mycket där man inte borde göra det”. Samtidigt belyste exguvernören Saakasjvili-styrets mörka sidor i Georgien.

Exguvernörens farhågor är lätta att förstå: folk från ”Privat” behöver en stabil och förutsägbar situation i regionen, vars hamnar används för export av ferrolegeringar. Följaktligen, det enda som Palitsas guvernörsskap kännetecknades av när det gällde de transnistrisk-ukrainska relationerna, var ett meningslöst grävande av diken, söndergrävande av byvägar och incidenten med skottlossning mot en transnistrisk medborgare vid ett illegalt gränsöverskridande. Idag hotas ”Privats” affärer, därav dylika uttalanden från exguvernören.

Processen har satts igång: Kiev lovar Moldova sin hjälp med att återställa dess territoriella integritet

Samtidigt förtydligar Pjotr Porosjenko sin syn på Transnistriens framtid: ”Ukraina kommer strikt att hålla fast vid sina åtaganden, som vi har förbundit oss vid. Men vi har inte åtagit oss att släppa in rysk militär i Transnistrien, och kommer inte att tillåta det. Vi är inte bundna av några åtaganden att på något sätt medverka till rysk närvaro i Transnistrien. Och vi kommer inte att medverka till det. Genom formatet ”5+2″ eller via andra format kommer Ukraina att på mina order samt, möjligen, med min medverkan, göra allt möjligt för att återställa Republiken Moldovas territoriella integritet samt se till att de som bor där får en normal levnadsstandard. Men inom ramen för internationell rätt… Vet ni vad nyckelskillnaden mellan Transnistrien och Donetsk är? Den förra saknar en gemensam gräns med den Ryska federationen. Det blir lättare att skapa ordning där”, – sade Ukrainas president.

Således har avsikterna nu offentliggjorts. Anfallet mot Transnistrien låter Washington slå hål på Rysslands ovilja att kriga och tvingar åtminstone fram skapandet av en luftbro för att försörja republiken, vilket kommer att vara omöjligt att genomföra utan att kränka ukrainskt luftrum, vilket Kiev och det internationella samfundet med USA i spetsen kommer att tolka som inget mindre än en rysk aggression. Ryssland skulle inte kunna låta bli att försörja de fredsbevarande styrkorna, och det är just med tanke på att skynda på processen med att dra in Ryssland i ett stort krig som de ovannämnda förberedelserna inför en aggression nu sker. Washington minskar därmed tiden som Ryssland behöver för att öka på sina väpnade styrkors stridsduglighet.

Det viktigaste för USA är att dra in Ryssland i ett krig. Vad som händer vidare med Ukraina, Moldova eller Transnistrien är fullständigt ointressant för Washington. Svarsreaktionen blir en fortsatt eskalering av relationerna mellan EU, Ryssland och USA, en allt snabbare militarisering av Europa och nya steg med syfte att driva igenom TTIP.

Det verkar som att man vill uppnå det fastställda målet med hjälp av en provokation, som kommer att täckas upp i förberedelse- och förverkligandefasen med någon annan nyhet. För att företaget skall lyckas krävs Bukarests medverkan, åtminstone i organisationstekniska frågor. Dock finns det ett problem med det hela. Rumäniens president Klaus Iohannis är etnisk tysk och en som Berlin ser som sin skyddsling, och det verkar som att Tyskland inte vill ha en oroshärd intill sina landsgränser. Ioannis har sedan han blev vald inte gjort några höga uttalanden om ett unionssamgående, till skillnad från republikens premiärminister Victor Ponta, som av presidenten hade fått förslaget att lämna sin post, p.g.a. de åtal som hade väckts mot honom. Det är möjligt att slaget mellan premiärministern och presidenten bl.a. har sin grund i deras olika syn på den moldavisk-transnistriska frågan.

Rysk-transnistriska motåtgärder

Det är tydligt att man i Tiraspol och Moskva är fullt medveten om Kievs, Chișinăus och Washingtons planer.

5 juni samlade Transnistrien sina militärchefer (inklusive försvarsministern), styrelsechefer, chefer för de olika vapenslagen och försvarministeriets olika tjänster, chefer för olika militärförband, deras biträdande chefer, samt officerare från olika rekryteringskontor. Republikens säkerhetstjänst (KGB) genomförde ingenjörsövningar. De ryska trupperna i Transnistrien har påbörjat förberedelser inför sedan tidigare planlagda militärövningar, av vilka 50% kommer att ske nattetid.

Det är tydligt att Transnistrien inte kommer att kunna stå emot ett anfall från flera håll och kommer därför att begära rysk hjälp.

Moskvas möjliga reaktion på en eventuell aggression har beskrivits av den ryska statsdumans vice-talman, Sergej Zjeleznjak: ”Militärkonflikten i Transnistrien har planerats sedan länge och kan verkligen komma att genomföras. Där finns över 160 000 av våra medborgare, våra fredsbevarande styrkor, vi befinner oss där i enlighet med våra internationella åtaganden. Det var just i en sådan situation 2008 som Saakasjvili bestämde sig för att genomföra människomord. Han har numera inget att förlora. Kiev-regimen kommer således att falla, och konsekvenserna av den politik som fördes av det post-majdanitiska Kiev kommer att falla på våra axlar. Om vi går in i kriget, så kommer den segrande sidan att bli tvungen att stå till svars för allt”. Denna variant passar Washington mer än väl, där ser man Ukraina endast som ett bondeoffer i det geopolitiska spelet.

Det kontinentala krig, vilket chefen för Ukrainas nationella säkerhetsråd och ATO:s upphovsman Valentin Turtjinov har talat om vid upprepade tillfällen, kan således bli verklighet.

Den enda vägen att försvara Transnistrien blir då genom att man på ett grundligt och slutgiltigt sätt löser problemet med det ukrainska styret. Endast i ett sådant fall kommer hoten mot republiken att undanröjas, men en åtgärd som kan sinka förverkligandet av det ovannämnda scenariet kan vara en aktivisering av striderna i Donbass.

Minsk-överenskommelserna knakar i fogarna och håller på att spricka, och OSSE:s särskilda repsresentant i Ukraina, Heidi Tagliavini, har lämnat sitt upprag p.g.a. parternas oförmåga att komma överens. Det går säkert att ersätta Tagliavini med någon annan, men det kommer inte att lösa de fundamentala motsättningarna mellan Kiev och USA å ena sidan och FRL/FRD och Ryssland å den andra.

Således är ett fullskaligt krig, vars följder är ytterst svåra att förutspå, ofrånkomligt, lika lite som det går att förutspå Moskvas reaktion på nya upptrappningar av konflikten och nya oroshärdar.

***

Under tiden i Tadzjikistan, där den ryska 201:a militärbasen finns förlagd, planerar man att öka truppstyrkan med 1,5 gånger, upp till 9 000 man, försvarsminister Sergej Sjojgu har genomfört en inspektion, under vilken det gavs order om att bygga färdigt ett militärsjukhus till den 1 september, tre månader före det planerade datumet. Man deklarerade också att Ryssland och Tadzjikistan korrigerar sina planer kring det militära samarbetet efter de nyligen genomförda övningarna och kontrollerna, medan övningarna inom ramen för det kollektiva säkerhetsfördraget (ry. ODKB / eng. CSTO) kommer att genomföras i form av plötsliga kontroller av stridsberedskapen.

Det verkar som att Ryssland blir tvunget att kriga på tre fronter, innan det kommer att ha kapacitet för det.

Vi följer händelseutvecklingen.

Källa: http://rusvesna.su/recent_opinions/1433764144

En kommentar

  1. […] av Ryssland. Nu kanske han kan få Nato att blanda sig i! Läs på sputniknews.com om detta, och antieuromaidansweden.wordpress.com– och om Soros på nyhetsbanken.info – och […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s